Dirigenten informerer - Trysil Mandskor

Gå til innholdKjære nye sangere i Trysil Mandskor!
 
– av dirigent Solveig Aunsmo
 
 
Når du nå har tatt steget og bestemt deg for å begynne i Trysil Mandskor, vil jeg invitere deg til å møte meg for en stemmeplassering.
Dette kan være en dørstokkmil for noen, noe jeg har stor forståelse for.
Jeg har selv begynt i kor og gruet meg for dette. Håper jeg kan ufarliggjøre det med info om hvorfor vi gjør det og hvordan det foregår:
 
Det er 4 stemmegrupper i koret; 1. tenor er den høyeste. 2. tenor ligger litt under den. 1. bass er den nest dypeste mannsstemmen og den mørkeste er 2. bass.
 
Du skal plasseres på den stemmen din stemme vil klinge best, og der du har størst utviklingspotensial.
Dersom du begynner på feil stemmegruppe kan du påføre stemmen unødvendig slitasje, og det vil ikke klinge like godt.
Det har skjedd at sangere har vært med i koret en stund før man har funnet ut at det hadde vært bedre å synge en annen stemme.
Sangeren måtte da lære seg en ny stemme på alle sangene han kunne fra før.
Dette vil vi unngå!En stemmeplassering fungerer slik: Dirigenten synger øvelsene sammen med deg av vanskelighetsgrad «Lisa gikk til skolen». Vi synger på stavelser som na, na eller no, no, og synger både lave og høye toner for å finne ut hvilken stemme som passer deg best. På hvilken måte du synger, hvilken stemmeklang du har, er helt uinteressant. Sangteknikk er noe vi øver på gjennom ukentlige stemmeoppvarminger og øvelser, og er dirigentens ansvar.

De fleste sangerne i koret kan ikke noter og notekunnskap er heller ikke noe krav. Jo lengre du er med i koret, jo mer erfaring får du, og du vil få bedre hjelp av notene når du skal lære nye sanger.

For å være med i koret må du kunne «finne tonen», det vil si å kunne gjenta en tone som synges. Noen få, ca. 2 % av befolkningen, vil ikke klare å finne en tone som foresynges, og heller ikke klare å finne tonene til en enkel sang som «Glade jul». Da er man tonedøv eller meget tonesvak. Da er det ikke riktig å begynne i et kor. Er du i tvil om dette, går det an å spørre en venn du stoler på som synger eller spiller selv, eller du kontakter meg som gjerne hjelper deg med å finne ut av det.

Har du spørsmål kan du nå meg på mobil:
913 32 563.

Gleder meg til å treffe deg!

Solveig Aunsmo, dirigent
Tilbake til innholdet